مهارت برنامه ریزی
مهارت برنامه ریزی
مهارت در برنامه ریزی داشتن
موفقیت اتفاقی نیست. در واقع موفقیت، ترکیبی از اقدامات برنامهریزی شدهاست که با جدیت دنبال و اجرا می گردند. هیچکس دوست ندارد شکست بخورد، ولی بخش اعظمی از پروژههای ناموفق و نتیجه های ناامیدکننده، به جهت کوتاهی در برنامهریزی و نبود مهارت طرح ریزی صورت گرفتهاند. به همین دلیل میباشد که کلیهی اشخاص موفق به شما خواهند گفت؛ چنانچه حقیقتاً می خواهید برنده شوید، برنامهریزی نمایید! اهداف یا رؤیای شما هرچه که باشد، فارغ از برنامهریزی نمیتوانید به آن دستیابید. برای انتخاب اهداف و وصال به آن، نیاز به برنامهریزی دارید.
به گفته استیو مارابولی:
چنانچه دقیقاً نمیدانید کجا میروید، از کجا میدانید که به آنجا میروید؟
برنامهریزی به امور و ذهن شما جهت میبخشد و شمارا به مسیر درستی که بایستی دنبال نمائید، هدایت مینماید.
برنامهریزی سبب می گردد، اولویتهای خویش را بهخوبی تهیه فرمائید و شغل های بیهودهای را که شمارا از اهدافتان بدور مینماید، شناسایی کرده و کنار بگذارید.
با داشتن یک برنامهی قوی و صحیح، میدانید چه چیزهایی برای شما اهمیت دارد و چه چیزهایی برای شما بی ارزش است.
درواقع برنامهریزی سبب میگردد، هدف های شما پرنورتر و فرآیند دستیابی به آنان بدون پیچیدگی و راحتتر گردد.
دراین نوشتهی علمی به ارزیابی روشهایی برای تقویت مهارت برنامه ریزی شخصی میپردازیم.
✅ تقویت مهارت برنامه ریزی
کار مطلوب خویش را پیدا نمایید
یادگیری شیوهی برنامهریزی بهخصوص چنانچه بهتازگی تمایل به این شغل گرفتهاید، ممکن میباشد مقداری سخت و حتی ناامیدکننده به نظر رسد.
تحلیلها نشان داده که، مغز برخی از اشخاص بهطور طبیعی برنامهریزی گردیده است و آنان بهراحتی امور و کارهای روزمره خویش را دنبال مینمایند. درحالیکهاین شغل برای دیگرافراد به همین آسانیها نیست!
همگی اینها به دانش مغز برمیگردد. عده ای که اشراف مغزی بیشتری در بخش عقب و چپ مغز خویش دارند، بهراحتی برنامههای خطی را دنبال و عملی مینمایند؛ البته برای اشخاصی که در یکچهارم دیگر مغز خویش اشراف دارند، برنامهریزی ممکن میباشد بسیار سخت لحاظ شود.
همانطور که مهارتهایی مانند خلاقیت، تجزیهوتحلیل یا این که تایپ کردن برای بعضی بسیار راحتتر از دیگر افراد میباشد، سهولت در مهارت برنامه ریزی نیز ذاتی میباشد؛ البته این به آن معنی نیست که با سعی و تمرین مداوم نتوانیم این مهارت را در خویش تولید و تقویت کنیم!
تقویت مهارت برنامه ریزی متکی به یادگیری یکسری راه حل معمولی و سعی برای عملی کردن آنهاست. در ادامه به ارزیابی این راهکارهای اصلی برای ساخت انعطافپذیری در مغز شما و تقویت مهارت برنامهریزی شخصی، میپردازیم.
✅ نقاط قوت و ضعف خویش را بشناسید
چنانچه می پندارید، برنامهریزی بسیار سخت میباشد، احتمالاً تسلط متعددی بر بعد های وجودی و بضاعت و توانهای فردیتان ندارید. آشنایی عادتها، تواناییها و نقاط قوت و ضعفتان، به ریشهیابی علل رفتارهای شما یاری مینماید و معلوم مینماید که چرا به اجرای برخی از امور رغبت نشان داده و ازبعضی کارهای دیگر دوری می کنید. درنهایت خودشناسی به شناسایی هدف های صحیح و تهیه و تنظیم درست عادتهایتان کمک مینماید.
مهارت برنامه ریزی
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر از مقالات ما,به وب سایت آقای دکتر حمید صادقیان مراجعه نمایید.
✅ مشقت امور را بپذیرید
چنانچه انتظار داشته باشید، شغل های طاقت فرسا بهسادگی حل شوند، درنهایت در گیر ناامیدی و سرخوردگی خواهید شد؛ ولی درحالتی که دشواری امور را بپذیرید، رغبت بیشتری به حل مسائل و انگیزهی بالاتری برای کوشش کردن خواهید داشت، چون بحران را بهعنوان روندی در مسیر موفقیت پذیرفتهاید. درنظر گرفتن حقیقتها مدام به پیشرفت فرایند داستان کمک مینماید. کسانی که بهتازگی شروع به برنامهریزی مینمایند، ممکن میباشد در گیر کلافگی و سردرگمی شوند، چون آنان نمیخواهند محدودیتهای زمانی و حقیقی را ازنظر تعداد کارهای ممکن روزمره بپذیرند؛ ولی عده ای که واقعبین می باشند، ادب و اعتمادبهنفس بیشتری دارند و ازآنجاییکه وضوح و دانش بیشتری دربارهی چگونگی ساختار زمانی مطلوب خویش دارند، در برنامهریزیهای خویش، به بیشترین بازدهی ممکن میرسند.
کار مطلوب خویش را پیدا فرمایید
✅ وسواس فکری را کنار بگذارید
کسانی که از بضاعت و توان و بازدهی چندانی در برنامهریزی برخوردار نیستند، معمولاً نوع فکرهای مشابهی دراین باره دارند. آنان معتقدند که چنانچه به هر دلیلی مشکلی در فرایند برنامهریزیهایشان پدیدآمد و نتوانستند برنامهی خویش را بهطور تمام و کمال انجام دهند، دراین صورت همه ی عملکردهایشان به هدر رفته است یا این که چنانچه نمیتوانند هر روز برنامهریزی نمایند، ابداً نباید برنامهریزی نمایند. این اشخاص سریعاً ناامید می شوند و تسلیم می گردند.
چنانچه شما هم جزو این گروه از اشخاص میباشید، وسواس فکری را کنار بگذارید و از سرزنش کردن خویش دست بردارید! یادگیری را بهعنوان مقصود مهم خویش در روند پیشرفت و در رأس کارهای خویش در نظر گرفته و از سعی کردن دست برندارید. در این حالت، هر روز و هر لحظه اهمیت دارد، کیفیت امور بر کمیت انجام دادن آنان پیشی میگیرد و در شرایطی که به هر دلیل از مقصود مهم خویش فاصله گرفتید، برگشت به مسیر راحتتر خواهد بود.
✅ سیستم برنامهریزی مطلوب خویش را شناسایی فرمایید
بهجای محدود کردن خویش به یک برنامهی خشک و اجباری، از برنامهریزی کردن لذت ببرید! سیستمی از برنامهریزی راپیدا کنید که برای شما مطلوب و خوشایندتر باشد. به عنوان مثال، چنانچه تصاویر تأثیر بیشتری در ذهن و کارایی شما دارند (سمت راست مغز شما فعالتر میباشد)، اولویتهای خویش را با این شیوه سازماندهی نمایید. برای مثال از استیکی نوتهای رنگی و یا این که نقاشیهای خیالی استفاده فرمائید و آنان را در مکانی مطلوب جلوی چشم خود قرار دهید.
چنانچه جدول های زمانی تر و تمیزگردیده را ترجیح میدهید (سمت چپ مغز شما فعالتر میباشد)، میتوانید لیست امور و برنامههای خویش را در Excel قرار دهید و یا این که از نرم افزارهای مختلفی که بهاین منظور درست گردیدهاند، بهره ببرید. استفاده از این نرم افزارها قادر ند برای سازماندهی و پیگیری منظم برنامههایتان موثر واقعگردیده و لیست واضحی از کارهای روزمره را در اختیارتان قرار دهند.
✅ از سایرافراد مشاوره بگیرید
چنانچه اشخاصی را میشناسید که در برنامهریزی خوب میباشند و دراین فعالیت مهارت دارند، از آنان مشاوره بگیرید و از ایدههایشان استفاده فرمایید. راهکارهایی کهاین افراد ارائه میدهند، ممکن میباشد به سازماندهی مطلوب کارها و صرفهجویی وقت شما در برنامهریزی کمک نمایند. از طرف دیگر، آشنایی با افرادی که از برنامهریزیهای خویش نتیجه گرفته اند و به هدف های خویش رسیدهاند، انگیزه و اعتمادبهنفس شمارا دراین مورد بیشتر مینمایند. مراجعه به مشاوران برنامهریزی که راهنما و پیگیر برنامههای شما میباشند، نیز میتواند بسیار موثر باشد.
✅ به سعی خویش ادامه دهید
در هنگام برنامهریزی بایستی انتظار اتفاق های پیشبینینشده را نیز داشته باشید. مثلا، ممکن میباشد به جهت وقوع بعضی از حادثهها، پروژهای را که انتظار داشتید امروز به پایان برسانید، به روز دیگری موکول نمایید. این تغییرات کوچک و گاهی بزرگ در فرایند برنامهریزی، نباید شمارا از دنبال کردن ادامهی برنامهی خویش بازدارد. در مقابل تغییرات، خلاقیت داشته باشید و از سعی کردن دست برندارید؛ چون برنامهریزی فقط با سعی کردن میباشد که نتیجه داده و شمارا در رسیدن به هدف های دلخواهتان کمک مینماید.