خود مراقبتی نوجوان
خود مراقبتی نوجوان
یکیاز مهارت های اصلی در زمان نوجوانی، یادگرفتن شیوه مدیریت خویش در بعدهای گوناگون میباشد.
نوجوان به دلیل تجربه کمی که در خودمدیریتی دارد و تا زمان های قبل بیشتر با بررسی و مدیریت پدر و مادر به مسائل اصلی خویش می پرداخته، اکنون برای نگهداری از خویشتن،
نیازمند دانایی و مهارت میباشد که بخش متعددی از ارتباط مربیان با نوجوان ها را تشکیل میدهد. از این رو به فراگیری روش مراقبت نوجوان از خویش میپردازیم.
خود مدیریتی؟
کلمه و واژه مدیریت خود برای نوجوان جذابیت دارد؛ زیرا به وی حس بزرگ شدن و احساس مسئولیت میدهد. همینطور برای نوجوان مهم میباشد که از حس وابستگی به دیگر افراد رها شده و به خودمحوری خود جواب درخوری ارانه کند.
نوجوانانی که بوسیله دیگر افراد به ویژه پدر و مادر مدیریت می گردند، معمولا با مراجع قدرت میانه خوبی نداشته و در انتظار فرصتی برای رهایی میباشند.
نوجوان هایی که بدین مدیریت شدن از سوی دیگرافراد جواب مثبت میدهند، ممکن است با کمبود اعتمادبهنفس یا این که تنبلی نگران کننده مواجه باشند و زمان پرورش و تحول لازم برای ورود به دنیای بزرگسالی را از خویش دریغ می نمایند.
از این رو لازم میباشد با فراگیری مهارت های لازم برای مدیریت موفق تر به نوجوان، موضوع را با رشید شدن او و استقلال عمل عاقلانه آماده نماییم.
ابعاد مدیریت
نوجوان در سه مورد نیاز به ارتقای فردی و محافظت از خویشتن دارد. مراقبت های بدنی؛ محافظت از روحیه و مراقبت از ذهن زیبایی که پروردگار ارزانی اش داشته است . برای هر یک از این سه مورد، نکته ها و برنامه هایی وجود دارد که با هم آن را مرور میکنیم.
مراقبت های بدنی
برخورداری از جسمی سالم و بدنی قدرتمند، موضوعی برای تایید مسئولیت های بزرگتر در آینده میباشد.
پروردگار در رابطه بایکیاز پیامبران از توانمندی بدنی وی تجلیل کرده و اینگونه فرموده است : پیغمبر بنی اسرائیل به آنها گفت: پروردگار طالوت را به پادشاهی شما نصب کرد؛
گفتند: از کجا او را بر ما سلطنت باشد که ما به شاهی از وی سزاوارتریم. زیرا وی مال فراوانی ندارد. بیان کرد: پروردگار اورا از شما سزاوارتر دیده؛ خدا به وی دانش برتر و بدنی قویتر داده است .
در تقاضای امیرالمومنین(ع) نیز میخوانیم: یارب قو علی خدمتک جوارحی؛ خدایا بدنم را در مسیر خدمت به خودت نیرومند ساز.
نوجوان ها به دلیل به هم ریختگی هایی که از لحاظ ساختار هورمونی پیدا می نمایند، گهگاه نسبت به سلامت بدنی خویش غفلت کرده و در مسائل مرتبط با آن، افراط یا این که تفریط هایی دارند.
لازم میباشد به نوجوان در استانداردسازی چهار بخش از مراقبت های بدنی اطلاعات لازم را ارائه و از وی خواست که دانایی خویش را به رفتارهای تازه تبدیل نماید. این چهار قسمت عبارتند از مدیریت تغذیه، مدیریت خواب، مدیریت تحرک و مراقبت های بهداشتی.
مدیریت تغذیه
از آن جایی که نوجوان بهسرعت مسیر رویش را سپری می نماید، به تمامی دسته های غذایی نیازمند میباشد و لازم میباشد نسبت به آنان دقت لازم را داشته باشد.
بعضی از نوجوان ها به دلیل تحمل کم و عادت های غذایی بدی که از گذشته با خویش به همراه آورده اند، ممکن میباشد دراین دوره در گیر اختلال خوردن شوند.
پرخوری یا این که بی اشتهایی عصبی، دو سوی این اختلال میباشند. همینطور تمایل به غذاهای آماده و فست فودها از سایر مشکلات این دوره سنی میباشد.
نوجوان چون میخواهد با سرعت بالا به حس گرسنگی خویش جواب دهد، به فست فودها عشق و علاقه زیادی نشان میدهد. برای لذت بیشتر از خوردن نیز به محرک های غذایی چون انواع سس ها و نوشابه ها، تمایل فراوان و نگران کننده ای دارد که گاهی با چالش هایی از سوی خانواده روبرو میشود.
با دقت بهاین مشکلات پایه، آنچه که موردنیاز میباشد برای سلامت تغذیه نوجوان تدارک دیده گردد، در دو محور سبد غذایی و اخلاق و رفتار خوردن گنجانده میشود.
خود مراقبتی نوجوان
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر از مقالات ما, به وب سایت آقای دکتر حمید صادقیان مراجعه نمایید.
سبد غذایی نوجوان
خوب است پدر و مادر به طوری اعتماد سازی نموده و جذابیت را در تنوع غذا ملاحظه نمایند که نوجوان سفره خانه را بهترین جا برای دریافت کالری بدنی لازم خویش بداند ولی ازآنجاکه مخاطب ما خود نوجوان میباشد،
لازم میباشد هرم غذایی پایین را که مناسبترین تغذیه برای نوجوان به حساب می آید، بر اساس مقدار خوراکی به ترتیب چهارگانه پایین تهیه و تنظیم و پیشنهاد کنیم.
الف. استفاده از میوه، سبزی، سالاد و مایعات کافی در طی روز؛ به نوجوان یاد میدهیم که میان وعده های خویش را به جای صرف محصول های کارخانه ای که از چربی های اشباع شده ساخته شده است ، از میوه های تازه فصل استفاده کند.
همینطور نوجوان تشویق میشود که به هنگام قرار گرفتن سر سفره، از صیفی جات و سالاد مو جود در آن به عنوان ویتامین های آماده ای که باعث استفاده از دیگر مواد غذایی موجود در بدن میشوند، بهره موردنیاز را ببرد.
ب. استفاده از خوراکی های دانه ای مانند حبوبات، خشکبار و غلات؛ این خوراکی های به دلیل حجم کم و خواص زیاد و نیز تنوع بالا معمولا مورد استقبال نوجوان ها قرار میگیرد.
ج. استفاده از لبنیات؛ هریک از تولیدات لبنی میتوانند بر طبق ذائقه نوجوان تعیین شوند. وجود کلسیم به عنوان عامل مهم برای پرورش استخوانی نوجوان آنانرا به سمت استفاده از تولیدات لبنی سوق میدهد.
د. استفاده از پروتئین؛ وقتی که حجم پروتئین دریافتی بالا باشد، با نوعی رفتارهای سنگین و کند در نوجوان روبرو خواهیم شد. از این رو در میزان معتدل و به عنوان طبقه چهارم هرم گروه بندی میگردد.
براساس هرم غذایی بالا، بیشترین حجم دریافتی نوجوان که کمک شایانی به مدیریت استرس های او نیز خواهد داشت، مواد غذایی دسته نخست و کمترین حجم دریافتی به دسته چهارم این هرم برمی گردد.
از این رو، نوجوانانی که به فست فود روی میاورند که سرشار پروتئین و چربی میباشد، از جهت روحی نیز وضعیت نامساعدی را برای خویش ایجاد می نمایند.