شناخت فرزند نوجوان1
شناخت فرزند نوجوان
یکیاز امیال، میل جنسی میباشد. در زمان بلوغ میل جنسی تشدید می گردد، به دنبال آن تغییر و تحولاتی که اشاره شد، غدد جنسی فعال می گردد. اندام های جنسی کامل میگردد.
برآیند آن تحولات جسمی و عاطفی و ذهنی یک میلی را در شخص تشدید می نماید به نام میل جنسی. یکی از دیگر از امیال این زمان، تمایل به تفوق و برتری میباشد. کودکان دراین دورۀ سنی به شدت علاقه مند به قدرت نمایی، تفوق و برتری میباشند.
تمایل به انزوا و خلوت گزینی، تمایل به بحث و جدل، میل به انتقاد و مخالفت با منابع قدرت، تمایل به خودمحوری، تمایل به آرمان گرایی و بلندپروازی، رغبت به شک وتردید و سؤال؛ اینها اهم امیال برهه زمانی نوجوانی میباشد.
در شرایطی که دانایی نداشته باشیم، در مواجهه با هر یک با مشکل روبه رو می شویم و هریک میتواند زمینۀ تنش و تضادومغایرت گردد.
یکیاز گرفتاری های همیشۀ انسان، از جد بزرگوارمان حضرت آدم و جدۀ بزرگوارمان حضرت حوا گرفته تا نومادران و نوپدران امروز، دغدغۀ تربیت بوده است .
اصل گرفتاری چیز خوبی میباشد و همۀ پدر و مادران با شدت و ضعف این گرفتاری را دارند. آنچه در مورد با این گرفتاری مهم میباشد نوع مقابله با این گرفتاری میباشد.
پدر و مادر را به اعتبار نوع مواجهه با این گرفتاری می شود به چند گروه تقسیم کرد:
1) والدینی کهاین گرفتاری را قورت میدهند و آهسته آهسته درگیر غمباد و افسردگی میگردند.
2) والدینی کهاین گرفتاری را کمی برون ریزی کرده، آن را دائم زیر لب زمزمه می نمایند و میشوند آدم های غرغرو.
3) والدینی کهاین گرفتاری را فرافکنی می نمایند و مسؤلیت تربیت فرزند را متوجه دیگری می نمایند. پدر، مادر را مسؤل تربیت میداند، مادر آن را بر عهدۀ پدر میگذارد، گهگاه هم هر دو مسؤلیت را متوجه یک مرجع و منبع بیرونی مثل مدرسه، حکومت، رسانه و غیره می کنند.
4) اتفاق چهارمی که ممکن است بیفتد و متأسفانه بسیار هم شایع میباشد، این است کهاین گرفتاری تبدیل به یک منبع و دلیل فشار روی فرزند گردد. تبدیل به تذکرهای مکرر، کنترل های افراطی و آزاردهنده و درنهایت ایجاد تنش و کشمکش میان والد و فرزند گردد.
5) نوع پنجم مقابله با این گرفتاری، تبدیل آن به یک برنامۀ منطقی و خردمندانه برای تربیت فرزند میباشد.
یکیاز پیش نیازها و لوازم اولیۀ تربیت خردمندانه آشنایی فرزند میباشد. بحث ما دراین نوشتار روی این شناخت متمرکز میباشد. چقدر فرزند خویش را میشناسیم، صِرف با هم بودن و کنار هم بودن، مفهومش شناخت نیست.
در اهمیت و ضرورت این شناخت من تنها یک اشاره ای میکنم. بعضی وقت ها نداشتن شناخت فاجعه به بار میاورد. اکثر اوقات روایت هایی که در ادبیات ما می باشد، دربردارنده نکته و حکمت میباشد.
یکیاز این ماجرا ها قصه رستم و سهراب میباشد. هر وقت میخوانیم یا این که می شنویم با آنکه میدانیم افسانه میباشد، متأثر می شویم، ناراحت و غمگین می شویم. متأثر از اینکه چرا پدر بایستی زمانی فرزند خویش را بشناسد که کار از کار گذشته است .
میدانید درین مرثیه آشنایی نداشتن پدر از فرزند، سبب شد پسر به دست پدر به قربانگاه برده شود. ممکن بود عکس آن نیز اتفاق بیفتد. قربانی شدن همیشه جسمی نیست.
گهگاه قربانی شدن حیثیتی و آبرویی میباشد. به جایی می رسیم که میگوییم ای کاش این فرزند را نداشتم. یا این که ای کاش زودتر اورا شناخته بودم. اکنون میخواهیم فرزند خویش را بشناسیم از کجا و چه طور بایستی شروع کنیم؟
شناخت فرزند نوجوان1
شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر از مقالات ما, به وب سایت آقای دکتر حمید صادقیان مراجعه نمایید.
ما بایستی سه گروه ویژگی را در فرزندان خود بشناسیم:
1- خصوصیت های رشدی
2- خصوصیت های اقتضایی
3- خصوصیت های منحصربهفرد
ویژگی های رشدی
خصوصیت های رشدی در دانش امروزی در حرفه ای به نام «روان شناسی رشد» مورد بحث و ارزیابی قرار گرفته است . «روان شناسی رشد» حرفه ای میباشد که از بدو به دنیاآمدن تا کهنسالی تحولات رشدی بشر را فهرست نموده است.
زمانی بچه به دنیا میاید، اولین عکس العمل هایی که نشان میدهد، چه میباشد؟ چه موقعی می نشیند؟ چه موقعی سینه خیز می رود؟ چه موقعی راه می رود؟ چه زمانی زبان باز می نماید؟
با مطالعه و تحقیق، اتفاقات رشدی هر دوره را کشف و فهرست کرده اند. برای هر خانواده قابل پیش بینی میباشد و میداند برای مثالبچه دراین فاصلۀ سنی بایستی زبان باز نماید.
درصورتیکه زبان باز نکرد، مشکل دارد و بایستی معالجه گردد. همین کار را برای دورۀ نوجوانی نیز انجام داده و خصوصیت های این زمان را فهرست کرده اند. این مشخصات را، خصوصیت های رشدی میگوییم.
یعنی خصوصیت هایی که متأثر از طی فرایند پرورش میباشد. خداوند خالق انسان، نرمافزار آن را در بدو خلقت در سرشت بشر گذاشته است . این خصوصیات در میان همۀ بشر ها در همۀ وقت ها و جای ها مشترک میباشد.
بچه ایرانی، آمریکایی، آفریقایی، هنگامی بدین دورۀ سنی رسید، این خصوصیات را بروز میدهد، مرتبط با زمان و مکان نیست. 500 سال پیش کودکان این مشخصات را داشته اند، الآن هم دارند.
500 سال بعد هم زمانی بدین دورۀ سنی رسیدند، این مشخصات را بروز میدهند. به اقتضای زمان و مکان ظهورش دیررس یا این که زودرس دارد، اما در یک دامنۀ زمانی و در صورت سلامت جسمانی، روانی بالاخره بروز پیدا می نماید.
خصوصیت های اقتضایی
خصوصیت هایی که تابع فرصت و مکان میباشد. کودکان امروز یک خصوصیاتی دارند که کودکان دیروز نداشتند. بچه های اهل ایران یک خصوصیاتی دارند که کودک های اروپایی ندارند.
پس من نمی توانم کودک ام را به طور مطلق با دورۀ خودم بسنجم. بگویم من زمانی نوجوان بودم، این طوری بودم. آن موقع یک اقتضائاتی داشت، الآن هم یک اقتضائات دیگری دارد. والدین بایستی دانش به زمان و مکان داشته باشند. خصوصیت های اقتضائی کودک های خودشان را بشناسند.
نوجوان امروز چه خصوصیت هایی دارد؟ یک بخشی از اقتضائات زمانی و بخشی از آن مکانی است . نوجوان اهل ایران، نوجوان اصفهانی، نوجوان امروز این خانواده چه خصوصیت هایی دارد؟
خصوصیت های منحصربهفرد
بچۀ من انحصاراً و اختصاصاً خصوصیت هایی دارد که ممکن میباشد شبیه هیچ بچۀ هم سن وسال خودش، حتی برادر یا این که خواهر خودش نیز نباشد و تفاوت هایی با همۀ کودک های دیگر داشته باشد.